13 Mayıs 2014 Salı

Bir Türk orkestrasının İngiltere'ye davet edilmesi...


Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası, her yıl yaklaşık 1 milyon izleyicinin takip ettiği dünyanın en büyük klasik müzik festivallerinden BBC Proms'a davet edildi. Türkiye'den BBC Proms'a katılacak ilk orkestra olan BİFO, temmuz ayında 6 bin kişilik görkemli Royal Albert Hall'da sahneye çıkacak. BBC radyodan canlı yayınlanacak  olan konser, 31 Ağustos’ta televizyondan canlı verilecek.

Bu başarı tesadüf değil. Bunu özellikle son iki yıldır BİFO’nun hemen hemen tüm konserlerini takip eden biri olarak söylüyorum.

Evet, bence Türkiye’nin en iyi orkestrası BİFO. Zaten toplamda kaç orkestra var ki? Evet Türkiye’de çığır açtı. Hem de 15 yıllık geçmişiyle yaptı bunu. Peş peşe konserler, muhteşem performanslar.. Kimler davet edilmedi ki… Özellikle bu yıl Rudolf Buchbinder, Roberto Alagna,  Roxana Constantinescu, Alexander Gavrylyuk aklıma gelenlerden bir kaçı. Son yıllardaki başarıda Borusan Kültür Sanat’ın orkestrayı daha fazla görünür kılma ve halkla buluşturma çabalarının payı büyük. Bununla beraber Şef Sascha Goetzel’i kesinlikle gözden kaçırmamak gerek. Dünyanın bir çok yerinde orkestralar yönetiyor. BİFO’nun da hem sanat yönetmeni hem sürekli şefi. E bize biraz da ülke sınırları çokça aşmış isimler gerekiyordu. Şefin enerjisi, müzisyenlerin dinamizmi BİFO’yu aldı Londra’lara kadar getirdi.

Önünde Borusan adı olsa da o aslında Borusan ‘İSTANBUL’ Filarmoni Orkestrası. Londra’da da bir Berlin Filarmoni, Viyana Filarmoni, New York Filarmoni gibi İstanbul Filarmoni olarak algılanacaklarından eminim. Bu bakımdan oradaki farkındalık çok etkin olacak. Bu davetin duyulmasıyla birlikte hemen harekete geçtim. Borusan Kültür Sanat Genel Müdürü Ahmet Erenli ile buluştum. Biz yeni duysak da bu tür organizasyonlar çok önceden ayarlandığı için davetin aslında 2011yılında BİFO’nun CD kaydıyla geldiğini söylüyor Erenli…

Nasıl gelişti bu süreç? 

İlk CD’miz çıktıktan sonra 2011'de Londra’dan teklif geldi. O kaydı çok başarılı bulmuşlar. Özellikle Respighi’nin eseri çok beğenilmiş. Bunu mutlaka seslendirmeniz kaydıyla gelir misiniz dediler. Böyle başladı. Ondan sonra hemen her konserimize yurtdışından basın çağırdık. Ve bunların yaptığı kritikler kendi basınlarında yer aldı. 60’ı aşkın yabancı basın geldi bu süreç içinde. Pek çok yere CD’lerin ilanlarını da verdik. Tüm bunlar bize alt yapı çalışması hazırladı. 6 bin kişilik salonu dolduracağız. O da ayrı bir heyecan. BBC, Avrupa’nın en farklı festivallerinden birisi. Çok İngiliz bir festival. Onlara hitap ediyor. Dünyanın her tarafından sanatçılar geliyor. Yaklaşık 75 konser yapıyorlar. Hemen hemen her konserleri radyodan canlı yayınlanıyor. Bizimki de yayınlanacak. Aynı zamanda 31 Ağustos’ta, televizyondan da yayınlanacak. Bu bizim için çok önemliydi. Daha sonra onun da DVD’si yapılacak ve piyasaya çıkacak. Bunlar bizim için önemli bir kimlik kartı. Bundan daha iyi bir teklif alınmazdı. Üstelik normal bir orkestra muamelesi görüyorsunuz. Bir Avrupa orkestrası nasıl davet ediliyorsa aynı şartlarla, destek alarak gidiyoruz.

15.yılını kutlayan BİFO, 120.yılını kutlayan festivale davet edildi. Bu da iki kat başarıyı doğuruyor olmalı... 

Bu sürede buraya gelmek bizim için çok önemli. 15 yıl o kadar kısa bir süre ki. Bugün Viyana Filarmoni 100. yılında bu disiplini sağlamış bir kurum. Biz daha çok yeni ve genciz. Onun da avantajını sahne üstünde görüyorsunuz. Orkestranın sahneye çıkarkenki heyecanı çok yüksek. Bu seyirciye de yansıyor.  Gençliğimiz bizim için avantaj.

Müzisyenler nasıl karşıladı bu haberi?

Hepsi çok heyecanlı ve mutlu. Bu bizim değil onların başarısı.


Bu davetin Türkiye için önemi nedir sizce? Bundan sonrası için nasıl bir yol açar? 

Bu Türkiye için ufak bir adım. Çünkü Türkiye çok büyük bir ülke. Ama kendi öz sanat alanında dahi çok ilerleyebilmiş değil. Yurtdışından iyi sanatçılar geliyor ama burada projelerin yapılması lazım. Biz bunu aşmak için önümüzdeki sezondan itibaren eser siparişlerine başlıyoruz. 2015’te Phillip Glass’a bir sipariş verdik. Prömiyer Los Angeles'ta.

Türkiye için farkındalığı artırır mı bu? 

Türkiye’de bir orkestra var. Sanatçılara sipariş veriyor. Onların ilk defa seselendirmeleri yapılıyor. Yurtdışında tanınan bir şefe vermek bizim tanınırlığımızı ve farkındalığı artırır.

REPERTUVAR İNGİLİZLERDEN

Repertuvarda neler olacak? Ortak mı belirlendi?

İngilizlere yönelik olacak. Çünkü orada Orta Avrupa’dan farklı bir seyirci var. Çalmayı çok istediğimiz eserler vardı ama uygun bulunmadı. Respighi’den 'Queen of Sheba' şartı var. Handel’den 5 dakikalık bir ufak eserimiz olacak. Holst’un 'Beni Mora' eserini çalıyoruz. Ben istemedim ama Mozart’tan Saraydan Kız Kaçırma Uvertürü var. "İngilizler bir Türk orkestrasından bunu dinlemeyi mutlaka ister" dediler. Gabriel Prokofiev’in bir eserinin dünya prömiyeri yapılacak. Daniel Hope da bize eşlik edecek.

http://www.aksam.com.tr/yasam/kultursanat/bifo-calacak-bbc-duyuracak/haber-305136