25 Temmuz 2014 Cuma

Arabistan’da bir kız çocuğuysan , bisiklet bile süremezsin!


Suudi Arabistan’lı kadın yönetmen(bunu belirtmeliyim) Haifaa Al Mansour’un ülkesindeki yasak nedeniyle gizlice çektiği ‘Vecide’ filmi bugün vizyona girdi. Bu yıl Oscar’da da yarışan filmde, 10 yaşındaki bir kızın ülkesindeki baskılar altında bisiklete “sahip olma” serüveni anlatılıyor.

Mansour filmi, ülkesindeki yasak nedeniyle bir minibüse gizlenip, telsizlerle komut vererek gizlice çekmiş. Kısa zamanda tüm dünyada duyulan Vecide’nin hikayesi Oscar’a kadar uzandı. En İyi Yabancı Film kategorisinde Suudi Arabistan’ı temsilen yarışan film ödüle layık görülmedi.

FİLMİN KONUSU

Riyad’da yaşayan 10 yaşındaki Vecide, baskıcı çevresine rağmen eğlenmeyi seven, girişken ve her zaman sınırları zorlayan bir kızdır. Mahalledeki en yakın dostu Abdullah ile kavga ederken yarış yaparlar ve Abdullah bisiklet kullandığı için Vecide’yi geçer. En yakın arkadaşının sırf kız olduğu için ona: “Sen kızsın bisiklet kullanamazsın” demesi üzerine, Vecide’nin aklında artık tek bir şey vardır: "Bir bisiklete sahip olmak." 


Toplumun bisikletli bir kızı hoş karşılamayacağını düşünen annesinden izin ve para koparamayan Vecide, kendi imkanlarıyla işi çözmeye koyulur. Okulda öğretmenleriyle arası iyi değildir çünkü ‘itaatkar’ davranışlar sergilemez. Okula başı açık gelir, yasak olmasına rağmen oje süren kızlara yardımcı olur. Öğretmenleri de Vecide’yi ‘asi’ olduğu gerekçesiyle sürekli göz önünde tutar. Vecide bisikleti için gerekli parayı biriktiremeyeceğini düşündüğü sırada okulun bir Kur’an yarışması düzenlediğini ve ödülün 1000 riyal olduğunu öğrenir. Hayalleri için savaşmaya hazır olan Vecide Kuran derslerine başlar. Yarışmayı kazansa da Arabistan’da bir kız çocuğu olmanın bedelini yine ödeyecektir. Çünkü ödülü ne yapacaksın sorusuna, “Bir bisiklet alacağım” şeklinde cevap verir.

Film, Arabistan’da kadın olmanın, küçük yaşlarda başlayan zorluğunu en ince noktasına kadar hissettiriyor. Sadece Vecide değil, bir erkek çocuk ‘doğuramayan!’ annesinin de maruz bırakıldığı dışlanmışlığı da görmek mümkün. Aslında ne çok tanıdık değil mi?



ÜLKEMİZİ KADINLAR ŞEKİLLENDİRECEK!

Haifaa Al-Mansour, ilk Suudi kadın yönetmen olmasının yanı sıra Suud Kralığı’nın önemli yönetmenleri arasında yer alıyor. Mansour tüm dünyada yankı bulan filmiyle ilgili şunları söylüyor. “Suudi Krallığı’nda çekilen ilk uzun metraj filmin altına imza atmış olmaktan oldukça memnunum. Tıpkı Wadjda(Vecide) gibi, büyük hayaller kuran, güçlü karaktere sahip ve büyük potansiyellere sahip kadınların olduğu bir Suudi köyünde doğdum. Ülkemizi bu kadınlar yeniden şekillendirecek.” Filmin başrollerinde Waad Mohammed, Reem Abdullah, Abdullrahman Al Gohani ile Sultan Al Assaf yer alıyor.