2 Mayıs 2011 Pazartesi

1 Mayıs'ın Ardından..


1 MAYIS’IN ARDINDAN...

Türkiye’de her yıl gergin geçen, copların, kargaşaların konuştuğu,34 yıl öncesinde insanların öldüğü kanlı görütülerin yaşandığı bir 1 Mayıs’ın ardından bu yılki görüntüler hepimizi mutlu etti. Türkülerin söylendiği, halayların çekildiği, barış mesajlarının verildiği bir 1 Mayıs yaşadık. Yani olması gerektiği gibi.

Bu coğrafyadaki insanlar yıllarca zulme, baskıya maruz kalmış kimlikleri yok edilmeye, inançları inkar ettirilmeye çalışılmıştır. Bu 1 Mayıs bize bunların da kısmen geride kaldığını gösterdi. İnsanlar özgürce kendi dillerinde türküler söyleyip, halaylar çektiler. Fakat farklı görüşlerin farklı grupların belli günleri, olayları kendilerine sahiplenme çabasını burada da görmüş bulunuyoruz. Bunu anlamakta güçlük çekiyorum. 1 Mayıs sadece BDP’nin tekelinde olan bir şey değildir. Bu kadar sahiplenme güdülerini yanlış buluyorum. Taksim’deki alanda kutlamalar başlamadan önce Türkçe okunan bildirinin ardından Kürtçe bildiri de okunması bunlardan birisi. Kürtçe bildiri okuma, özgürce Kürtçe şarkılar söyleme, Kürtçe vaaz bu ülkede olması gereken şeylerdir. Fakat 1 Mayıs’taki ortak payda; işçinin, emekçinin haklarını tekrar tekrar dile getireceği ve bunu baskı ve zulüm içinde değil bayram havasında kutlayacağı bir ortamdır. Bununla birlikte Türkiye’deki tek etnik kimlik de Kürtler değildir. 1 Mayıs’ın bu mesajların verilmesinde seçilecek bir gün de değildir. 2012’nin 1 mayıs’ında bu bildirilere Lazca, Ermenice, Süryanice, Megrelce vb. etnik dillerde eklensin. İnsanlar saatlerce farklı dillerdeki bildirilerin okumasını beklemekle zaman geçirsinler. Özetle Kürtçe bildiri okunmasına karşı olmamakla birlikte 1 Mayıs’ın bütün halkların, bütün kimliklerin bayramı olduğunu unutmamak gerekir. Bayramı bu havada kutlamak, işçinin, emekçinin, sömürülenin, ezilenin sesini duyuracağı bir platform yaratmak en güzeli. Diğer mesajlar da yapılan gösterilerde veriliyor zaten.. O yüzden bırakalım 1 Mayısta ana tema sadeec işçi olsun.

İşçinin, emekçinin bayramı 1 Mayıs! Bütün Halklara Kutlu Olsun!

1 yorum:

  1. Bazı günler vardır sembol niteliğinde.Herkesin gözünde farklı ve özel bir yerleri vardır.1 Mayıs onlardan biri.Bir zamanlar olduğu gibi yasaklı olmaktan çıktığı için de ikinci defa tüm Türkiye'nin gözü oradaydı.Emekçinin, işçinin, halkın bayramı diyoruz.E güzel de geçti maşallah.Ufak tefek bir iki şey dışında her şey süperdi.Fakat dediğin gibi,BDP'nin bu bayramı da sahiplenme amacını anlamıyorum.Nevruzu biliyoruz,artık önlem alınır, Apo sloganları atılır bir bayram oldu.1 Mayıs'ı bu şekilde sahiplenme çabaları fayda vermeyecektir ama.Her şeye rağmen kardeşçe,barışça geçen 1 Mayıs tekrar kutlu olsun...

    YanıtlaSil